Rudolf Reiman

Från Estnisk litteratur i svensk tolkning | wikin
Hoppa till: navigering, sök

Rudolf Reiman (äv. Reimann), född 25 oktober 1893 i Mõdriku, död 6 oktober 1957 i Mõdriku, var en estnisk författare och pedagog.

Biografi[redigera]

Rudolf Reiman föddes som son till byskolmästaren Villem Reiman och Mai Reiman (född Vaska). Sin grundskoleutbildning erhöll han 1905-1909 i Rakvere, där han efter ytterligare ett års studier avlade examen som grundskolelärare. Från 1911 arbetade han som lärare och rektor i en handfull olika skolor och gymnasier såväl i Tartu som i Jõgeva och Räpina. 1921-1930 undervisade han vid Võru Lärarseminarium.

1919 gifte han sig med Elvi Lõoke. De fick inga barn tillsammans.

1945 erhöll Reiman en hedersutmärkelse av den sovjetestniska staten för sina insatser som lärare.

Författarskap[redigera]

Från 1920-talet och framåt bidrar Reiman som recensent samt med dikter och ungdomspjäser till ett antal tidsskrifter, t.ex. Murrang, Looming och Taluperenaine.

1914 utkommer Rudolf Reimans första diktsamling Lambi valgel ("I lampans sken"), följd av Vaikus (1918, "Tystnad") och Läbi öö (1925, "Genom natten"). Diktandet förblir emellertid en bisyssla och han publicerar i huvudsak under 1930-talet en lång rad skol- och handböcker inom pedagogik och metodik.

Bibliografi[redigera]

Diktsamlingar

Lambi valgel (1914)

Vaikus (1918)

Läbi öö (1925)

Pjäser

Painaja (1925)

Jõulutäht (1934)

Övrigt

Päikseratas (1922, poem)

Läroböcker i urval

Kirjandus algkoolis - kirjanduse õppimine ja vaba lugemine (1926)

Eesti kirjanikke - emakeele lugemik (1932-33)

Esimesed vaod - emakeele tööraamat (1935-37)

Eesti keele õpik 7. klassile (1950)

Tolkade verk[redigera]

Källor[redigera]

Richard Kleis, red. (1932). Eesti avalikud tegelased - eluloolisi andmeid. Tartu, Eesti Kirjanduse Selts.

Karl Muru, red. (1989). Sõnarine - Eesti luule antoloogia 1. köide. Tallinn, Eesti Raamat.

Externa länkar[redigera]

Rudolf Reiman